Nadchodzi alternatywa

Nadchodzi alternatywa dla chcących ciekawie spędzić czas we Wrocławiu

Galerie i centra handlowe będą miały już nie długo nie lada konkurencję. We Wrocławiu powstanie bowiem atrakcja na skalę europejską. Rodziny szukające sposobu na ciekawe spędzenie czasu, być może porzucą konsumpcyjne ciągotki, na rzecz bardziej dzikich doznań. Mowa o Oceanarium i Afrykarium, którego budowa rozpoczyna się we Wrocławskim ZOO.

Zakończyły się właśnie formalności związane z przetargiem na „Budowę obiektu Afrykarium-Oceanarium wraz z niezbędną infrastrukturą towarzyszącą na terenie ZOO Wrocław Sp. z o.o. przy ul. Wróblewskiego 1-5 we Wrocławiu”. Wrocławskie Przedsiębiorstwo Budowlane INTER-SYSTEM S.A. podpisało umowę ze Spółką Wrocławskie ZOO. Główny wykonawca zajął się również zorganizowaniem finansowania przedsięwzięcia. Musiał załatwić zagwarantować je już na etapie przetargu. Mówimy o sporej kwocie, bo aż 100 milionów złotych, które sfinansuje konsorcjum banków.

Przed rokiem 2016, gdy Wrocław stanie się Europejską Stolicą Kultury, Wrocławianie będą więc mogli poszczycić się unikatowym na skalę europejską projektem. Tym samym przed stolicą Dolnego Śląska otwierają się nowe perspektywy. Zakończenie budowy Oceanarium pokrywać się będzie także ze 150-leciem istnienia Miejskiego Ogrodu Zoologicznego.

Wrocław zyska prawdziwe miejsce spotkań, nie tylko dla turystów, ale właśnie dla samych mieszkańców naszego regionu. Będzie to znakomita alternatywa dla wszystkich, którzy nie mają pomysłu na ciekawe spędzenie czasu i jednocześnie uzupełnienie atrakcji, jakie do tej pory oferował Wrocław.

- Oceanarium ma być miejscem edukacji, nauki, a także wielkiej przygody. Jesteśmy pewni, że da ono nowe życie Wrocławskiemu ZOO. Obiekt Oceanarium pod względem rozwiązań technologicznych i wizualnych będzie pierwszym tego typu obiektem w Europie, a dodatkowe atrakcje czekające na turystów w postaci otwartych wybiegów, pokazów sztuczek wykonywanych przez uchatki oraz podziwianie rafy koralowej z wnętrza zatopionego statku, to idealnie podkreślą – mówi Marek Nowara, prezes PB INTER-SYSTEM S.A.

Do tej pory do ZOO wybieraliśmy się jedynie, gdy była piękna pogoda. Zmieni się to wraz z budową obiektu Oceanarium. Dzięki zamkniętej przestrzeni, na której znajdować się będą różne afrykańskie i oceaniczne atrakcje, zwiedzający je nie będą musieli zwracać uwagi na warunki atmosferyczne.

Oceanarium będzie pomysłem na popołudnie i na weekend. Pomysłem na wspólne, konstruktywne spędzenie czasu z rodziną, z dziećmi, z przyjaciółmi. Co istotne będzie to nauka poprzez zabawę, a o to przecież chodzi, by poznawać fascynujący świat i stać się jego odkrywcą. Wrocławskie Oceanarium bez wątpienia to zapewni.

Będzie można zobaczyć tu niewyobrażalną wręcz dla przeciętnego człowieka ilość podwodnych stworzeń, od znanych wszystkim pingwinów, po egzotyczne gatunki ryb. Wielobarwne ryby bez wątpienia zrobią wrażenie i zapewne znajdzie się wielu amatorów podziwiania ich zachowań. Biorąc pod uwagę fakt, że gość Oceanarium znajdzie się prawdziwie pod wodą, można mieć pewność, że doświadczy niesamowitych doznań. Niewielu z nas pozwolić może sobie na nurkowanie, nie każdy potrafi to robić i nie każdy lubi. Tu bez jakichkolwiek obaw będzie można zaznać podobnego uczucia. Przechodząc dalej, do bardziej mrocznych, głębinowych zakamarków turyści doświadczą bliskiego spotkania ze stadem różnorodnych rekinów. Będzie ich dzielić od tych drapieżników jedynie kilkucentymetrowa szyba. Tunel akrylowy, w którym będą pływać wszystkie ryby, będzie miał 360 stopni. Oznacza to, że i rekiny i płaszczki pływać będą pod nogami, obok nas i nad głowami turystów, co bez wątpienia spotęguje doznania.

- Nigdzie wcześniej na naszym kontynencie nie było możliwości, by wejść w taką interakcję z „Czarnym Lądem i jego mieszkańcami”. Żądni przygód i niecodziennych wrażeń Wrocławianie i turyści tłumnie odwiedzający nasze miasto będą mieli okazję nakarmić np. płaszczki – dodaje Marek Nowara.

Koncepcja budynku Afrykarium polega na jasnej zasadzie zgrupowania pięciu biotopów afrykańskich z ekspozycją zwierząt, wokół wielofunkcyjnego, atrakcyjnego hallu. Każdy znajdzie tu coś dla siebie. Chętni niezapomnianych wrażeń będą mogą skorzystać z przestronnego tarasu widokowego. Na żądnych jeszcze większych wrażeń czekać będą boksy interaktywne. Ci z kolei, którzy będą chcieli zabrać odrobinę afrykańskich wrażeń do domu, będą mogli skorzystać ze świetnie zaopatrzonego sklepu z pamiątkami. Nie zabraknie tu także sali konferencyjnej i dydaktycznej.

- Jestem przekonany, że boksy interaktywne będą znakomitą formą zarówno rozrywki, jak i niekonwencjonalnie ujętej dydaktyki. Najmłodsi odkrywać tam będą komnaty statku Kapitana Nemo, do ich dyspozycji będzie także touchpoole – np. skorupiakowy czy rafowy. Nie zapominamy jednak cały czas o edukacji. Młodzi, żądni wiedzy, ludzie będą mogli skorzystać z laboratorium, gdzie znajdą się ekspozycje ekologiczne np. ekspozycja gdzie na świecie są niedobory wody pitnej, jakie są stany skupienia wody, etc. Do ich dyspozycji oddana zostanie również ekspozycja głębinowa, miniatura oczyszczalni wody Afrykarium, ekspozycja dotykowa – sala doświadczania świata dla dzieci niewidomych, szkielety i wypchane zwierzaki podświetlone UVA, dla dzieci, itp. – wylicza Marek Nowara.

Nie można zapomnieć także o kolejnej istotnej kwestii. W tym samym czasie, co budowa Oceanarium we Wrocławskim ZOO zachodzą kolejne, jakże istotne dla zwiedzających zmiany. PB INTER-SYSTEM S.A. remontuje i rozbudowuje Żyrafiarnię wraz z wybiegiem dla hodowli i ekspozycji nosorożców indyjskich, małp, mundżaków i wiewiórek. Polepszy się stan techniczny obiektu, a także ekspozycja zwierząt. Zaprojektowano całkiem nowy układ funkcjonalny północnej części pawilonu, a także aranżację scenograficzną obu wschodnich wybiegów. Dodatkową atrakcją będzie taras widokowy z dojściem dla widzów.

Bardzo istotną kwestią w przypadku takiego obiektu jak wrocławskiego Oceanarium – Afrykarium jest jego dostępność i brak barier komunikacyjnych. Projektanci z ArC2 pomyśleli o wszystkim, a generalny wykonawca PB INTER-SYSTEM S.A. wraz ze swoim partnerem ze Stanów Zjednoczonych firmą Brasfield & Gorrie zadba o najlepsze z możliwych wykonanie.

Wszystkie ekspozycje we wrocławskim Oceanarium – Afrykarium dostępne będą bez problemu osób niepełnosprawnych. Osoby poruszające się na wózkach inwalidzkich nie muszą się już niepotrzebnie martwić. Dzięki nowoczesnemu systemowi ramp, kładek, podnośników oraz dźwigów osobowych będą mogły swobodnie korzystać ze wszystkich atrakcji. Na terenie obiektu znajdzie się wiele ścieżek zwiedzania, które posiadają alternatywne warianty przeznaczone dla osób poruszających się z trudnością.

Aż trudno uwierzyć, że w miejscu, gdzie obecnie znajdują się trzy niewielkie bary, w przeciągu najbliższych czterech lat, powstanie tak niecodzienna i na niespotykaną wręcz skalę inwestycja. Budynek Oceanarium – Afrykarium liczyć będzie trzy kondygnacje, z czego jedna z nich będzie pod ziemią. Powierzchnia użytkowa budynku to blisko 9300m2, zaś całkowita inwestycji to 17600m2. Do budowy obiektu Oceanarium zużytych zostanie aż 4000 ton stali, co odpowiada całemu pociągowi. Dodatkowo wykorzystanych zostanie 30000 m3 betonu, co można łatwo przeliczyć na 3500 gruszek, wypełnionych po brzegi betonem. Zdecydowana większość turystów pierwszy raz na oczy ujrzy również taki ogrom wody. Będzie jej w Oceanarium aż 14000 m3, z czego 4000m3 to woda słona. Ogrom wody można sobie wyobrazić przeliczając średnie, miesięczne zużycie wody przez statystyczną, polską rodzinę, które wynosi około 10m3. Czyli woda, która będzie w Oceanarium starczyłaby tej rodzinie na 120 lat!