Buduj tanio i szybko. Niemożliwe?

Buduj tanio i szybko. Niemożliwe? A jednak działa.
Nowa koncepcja budownictwa według PB Inter-System S.A.

Prowadzić inwestycje można na wiele sposobów. Wymaga to jednak ogromnego zaangażowania. Nie każdy inwestor ma możliwość, by samodzielnie sprostać rynkowym wymaganiom zarówno projektowym, wykonawczym, jak i finansowym, jednocześnie.

Dlatego PB Inter-System, jako doświadczony od ponad dwudziestu lat, gracz na rynku budowlanym, proponuje nowatorskie rozwiązanie dla inwestorów właśnie. Unikatowe poprzez swoją kompleksowość. Mowa o Systemie Zaprojektuj - Wybuduj - Sfinansuj. Pozwala on znacząco skrócić czas realizacji inwestycji, zmniejszyć koszty, a także ryzyka inwestycyjne.

Prosta idea, nieskończone możliwości

Idea, tego nowatorskiego systemu, zamyka się w trzech słowach: Zaprojektuj – Wybuduj – Sfinansuj. Firma PB Inter-System prowadzi klienta – inwestora od początku do końca, poprzez cały proces inwestycyjny. Dzięki tej koncepcji zdejmuje się z niego ryzyka związane z prowadzeniem inwestycji, a także zdecydowanie skraca czas trwania tradycyjnego procesu inwestycyjnego (średnio o połowę). Co istotne optymalizuje się także koszty do niezbędnego minimum i pozwala na rozterminowanie należności przez bank na okres od 5 do 15 lat. Dzięki temu systemowi zyskuje on gotowy produkt, czyli wzniesienie wskazanej nieruchomości w możliwie najmniej uciążliwy dla inwestora sposób. Całość procesu może być także realizowana w jednym postępowaniu udzielonym w trybie Zamówień Publicznych.

Jak to działa?

Zasada działania systemu Zaprojektuj - Wybuduj - Sfinansuj jest bardzo prosta i czytelna. Chodzi w niej o maksymalne pakietyzowanie procesu inwestycyjnego do rozmiaru jednego zamówienia, w którym Wykonawca, w tym przypadku PB Inter-System S.A. zarówno projektuje, buduje i oddaje obiekt, uzyskując pozwolenie na jego użytkowanie w imieniu inwestora.

Wybuduj – sfinansuj, ale jak?

Finansowanie inwestycji budowlanych realizowane poprzez wykup wierzytelności wobec JST (Jednostek Samorządu Terytorialnego) oraz ich spółek zależnych jak również Inwestorów prywatnych, odbywa się przy udziale trzech podmiotów: banku, zbywcy i dłużnika. Pierwszy występuje jako podmiot, który nabywa wierzytelności nieruchomości, drugi to przedsiębiorca budowlany, w naszym przypadku PB Inter-System S.A. uprawniony do otrzymania świadczenia od dłużnika, wybrany w drodze procedury przetargowej. Ostatni zaś, to JST lub inwestor prywatny, który realizuje inwestycje budowlane.

Zalety formuły Wybuduj – Sfinansuj dla Jednostek Samorządu Terytorialnego (JST) i inwestorów prywatnych

Podstawową zaletą jest możliwość przesunięcia rozpoczęcia terminu spłaty na czas po zakończeniu inwestycji, a także spłata wykupu wierzytelności nawet do 15 lat. Co za tym idzie, inwestor zyskuje możliwość realizowania kilku inwestycji w tym samym terminie, o odroczonych terminach płatności, a także realizacji kontraktu bez konieczności zaciągania kredytu i przechodzenia długotrwałych i uciążliwych procedur jego uzyskania wynikających z przepisów prawa zamówień publicznych (JST). Dodatkowo zyskuje zmniejszenie zapotrzebowania finansowania kredytem. System Wybuduj – Sfinansuj może być doskonałym uzupełnieniem montażu finansowego projektów korzystających ze wsparcia z Unii Europejskiej. Ostatnią zaś bardzo istotną tu kwestia jest fakt, iż formuła ta szczyci się brakiem jakichkolwiek kosztów związanych z zawartą transakcją wykupu.

Jak wygląda proces wykupu wierzytelności dla Jednostek Samorządu Terytorialnego?

Wybrany w przetargu publicznym przedsiębiorca budowlany, czyli zbywca (PB Inter-System S.A.) zawiera umowę z inwestorem, czyli dłużnikiem. Następnie podpisuje umowę o wykupie wierzytelności z bankiem. Możliwe jest również zawarcie umowy trójstronnej pomiędzy bankiem, zbywcą i dłużnikiem. W ten sposób strony mogą uzgodnić najbardziej korzystne warunki. Następnie dochodzi do realizacji procesu inwestycyjnego, w wyniku którego zbywca wystawia faktury. Po ich potwierdzeniu przez dłużnika, bank dokonuje płatności na konto zbywcy. Ostatnim etapem procesu jest spłata wierzytelności przez dłużnika. Spłata może być jednorazowa, ale przeważnie wybierany jest system ratalny.

Jak wygląda proces wykupu wierzytelności dla inwestora prywatnego?

W przypadku inwestora prywatnego sprawa wygląda analogicznie, jak w przypadku Jednostek Samorządu Terytorialnego, z tą jednak różnicą, że pomija się kwestię przetargu publicznego, który w tym wypadku nie jest konieczny.

Inwestycje wykonane w formule wybuduj-sfinansuj lub zaprojektuj wybuduj sfinansuj przez PB Inter-System S.A.

• Urząd Miejski Wrocław przy ul. Świdnickiej (formuła Zaprojektuj - Wybuduj - Sfinansuj)
  • EIT+ Wrocławskie Centrum Badań przy ul. Stabłowickiej we Wrocławiu (formuła Zaprojektuj – Wybuduj - Sfinansuj)
  • Wrocławski Urząd Pracy przy ul. Glinianej (formuła Wybuduj – Sfinansuj)
  • Straż Pożarna przy ul. Kosmonautów we Wrocławiu (formuła Zaprojektuj - Wybuduj - Sfinansuj)