Oceanarium przed 2016?

Znalazł się śmiałek. Znalazł się bank. Będziemy mieli Oceanarium przed 2016?

Po zakończeniu formalności związanych z przetargiem, planowanych na koniec stycznia 2012, generalny wykonawca będzie mógł rozpocząć prace we wrocławskim ZOO. Oznacza to, że przed rokiem 2016, znanym wszystkim jako Wrocław Europejska Stolica Kultury, Wrocławianie będą mogli poszczycić się unikatowym na skalę europejską projektem - Oceanarium.

Najprawdopodobniej projekt „Budowy obiektu Afrykarium-Oceanarium wraz z niezbędną infrastrukturą towarzyszącą na terenie ZOO Wrocław Sp. z o.o. przy ul. Wróblewskiego 1-5 we Wrocławiu„ zrealizuje Wrocławskie Przedsiębiorstwo Budowlane Spółka Akcyjna wraz ze swoim Partnerem ze Stanów Zjednoczonych, który posiada ogromne doświadczenie w budowie Oceanariów.

Finansowanie inwestycji zapewni Konsorcjum Banków PKO Bank Polski i Nordea. Warto podkreślić, że jedynie Polski Bank, będący liderem w konsorcjum banków, podjął się realizacji tak wielkiej inwestycji.

- Nikt do tej pory w Polsce nie podjął się jeszcze budowy tak potężnego obiektu. Będzie to pierwsze w Polsce Oceanarium i największe w Europie. Należy mieć świadomość, że za chwilę zostanie wzniesiona prawdziwa ikona Wrocławia. A jego władze wyprzedzą tym samym wszystko to co dzieje się w Polsce, a nawet w Europie. Wrocław ma szansę na prawdziwe ożywienie i udowodnienie, że jest prawdziwym Miastem spotkań i Europejską Stolicą Kultury 2016 – mówi Daniel Zieliński, rzecznik prasowy PB Inter-System Spółka Akcyjna.

Tym samym przed Wrocławiem otwierają się nowe perspektywy. To tak wyjątkowy projekt, iż może ściągnąć do Wrocławia dodatkowy milion turystów i gości, którzy odwiedzą nie tylko samo Oceanarium, ale i stolicę Dolnego Śląska.

- To także ogromne możliwości dla rodzimych usług gastronomicznych i hotelarskich. Nie należy także zapominać, że projekt realizować będzie wrocławskie przedsiębiorstwo, a więc możemy się spodziewać nowych miejsc pracy, a podatki trafią między innymi do kasy miejskiej. Za budowę i finansowanie Oceanarium ma odpowiadać spółka Wrocławskie ZOO – dodaje Daniel Zieliński.

Dla Dyrektora Wrocławskiego ZOO, Radosława Ratajszczaka, z wykształcenia biologa, jednego z najlepszych fachowców na świecie, inwestycja ta będzie zapewne prawdziwym wyzwaniem, ale i w całości jego dziełem, a także ukoronowaniem jakże bogatego, wieloletniego doświadczenia zawodowego. Warto podkreślić, że zakończenie budowy Oceanarium pokrywać się będzie ze 150-leciem istnienia Miejskiego Ogrodu Zoologicznego.

- Wrocławskie Oceanarium będzie bez wątpienia przyciągało jak magnes naszych rodaków ze wszystkich rejonów Polski, ale i nie tylko. Będzie również zapewne magnetyzowało naszych zachodnich i południowych sąsiadów. Oceanarium będzie miejscem edukacji, nauki, przygody. To nowe życie Wrocławskiego ZOO, które i tak jest największym i najbardziej prestiżowym ZOO w Polsce, ale dzięki wybudowaniu Oceanarium będzie i najbardziej prestiżowym w całej Europie – podkreśla Daniel Zieliński.

Sam obiekt Oceanarium pod względem rozwiązań technologicznych i wizualnych będzie pierwszym tego typu obiektem w Europie. Nowy pawilon będzie prezentował faunę i florę wód afrykańskich i okołoafrykańskich. Poprzez wybudowany tunel ze szkła akrylowego każdy będzie mógł się przedostać do świata wód oceanicznych, niemalże poczuć się jak na wodach prawdziwego Oceanu. W tunelu będzie można się także na chwilę zatrzymać i poobserwować jak nad naszymi głowami pływa największy drapieżnik każdego morza – rekin. Poza nim w Oceanarium będą ryby z jezior Malawi i Tanganika oraz zwierzęta żyjące w dorzeczu Nilu - hipopotamy. Największą jednak atrakcją Oceanarium będzie wybieg dla pingwinów, usytuowany tuż pod restauracją w kształcie łodzi. Także dla wielu zwierząt zamieszkujących obecnie Wrocławskie ZOO będzie to szansa na przeprowadzkę do jakże nowoczesnego i dużego obiektu. Krokodyle, hipopotamy, to tylko niektóre z mieszkańców naszego ZOO, które już wkrótce zaznają tych niecodziennych luksusów.

Dodatkowe atrakcje czekające na turystów to otwarte wybiegi, pokazy sztuczek wykonywanych przez uchatki oraz podziwianie rafy koralowej z wnętrza zatopionego statku.

Sukces miasta Wrocławia jest już właściwie na wyciągnięcie ręki. To potężna szansa dla Wrocławskiego ZOO, które stanie się liderem w całej Europie. Ten Projekt to także ogromne paliwo dla Wrocławskich restauratorów i hotelarzy. Dzięki temu Projektowi Wrocław jako Miasto spotkań dostanie kolejną szansę na rozwój. Stanie się miastem spotkań dla mieszkańców całej Europy!